Live Light

シンプルな毎日。それでいて、充実した日々を目指しています。

手作り「だしの素」 Homemade "dashi-no-moto"

「だしの素」のストックを作りました。
煮干し、鰹節、昆布、干し椎茸をそれぞれ bamix でパウダーにし、混ぜ合わせるだけのもの。
 
煮干しは頭と内蔵を取ることと、椎茸は少なめにすることがコツです。
 
砂糖や化学調味料無しで健康的。
食べてしまえるので、出がらしなし。
 
簡単で便利!
 
 

 
 
As the stock is running out, i made "dashi-no-moto" or Japanese instant bouillon.
It is made of dride sardine, bonito, kelp and shiitake mushroom. (Smells very fishy, huh!)
I use bamix to mill them, and simply mix the powder.    
 
The little tips are to remove sardine heads and guts, and to put a little mushrooms.
 
It is healthy without purified sugar and any chemicals.
Also it can be zero waste because you can eat it all.
(If we buy, the powder is usually in a tiny bag so it can be taken away from the pot.)
 
Very simple but useful bouillon we can enjoy in the Japanese dishes!